Deși nu le putem rezista atunci când cer mâncare din farfuria noastră, experții avertizează iubitorii de feline să fie precauți atunci când vine vorba de următoarele alimente. Diferențele de metabolism între feline și oameni fac imposibilă digestia anumitor substanțe pe care noi le consumăm zi de zi.
Ciocolată, strugurii și stafidele – Chiar și o cantitate mică de struguri sau stafide le poate afecta sănătatea. Printre simptomele frecvente se numara varsaturile si letargia.
Ton – Pisicilor le place tonul, insa o dieta bazata doar pe peste poate duce la anemie sau, in cazuri extreme, otravire cu mercur.
Ceapă sau usturoi – Afecteaza negativ celulele rosii, ceea ce poate duce la anemie. Mai mult, stomacul pisicii tale nu va aprecia aceasta “gustare”.
Lapte și alte produse lactate – Deși nu mulți știu, majoritatea pisicilor au intoleranță la lactoza, ceea ce duce la incapacitatea de a digera produse lacatate.
Alcool – E extrem de periculos pentru feline. Două lingurițe de whisky ingerate de o pisică de 2.5 kg vor rezulta în comă și 3 lingurițe o pot ucide. Atenție! Multe alimente conțin alcool, așa că trebuie să ai mare grija ce mănâncă pisica ta.
Cafeină – O pisica poate fi otravită prin consumul de cafeina. Primele simptome sunt agitație, palpitații, respirat rapid și convulsii. Multe băuturi și alimente conțin cafeină, inclusiv băuturile răcoritoare și anumite dulciuri.
Ou crud – Poate provoca intoxicație alimentară din cauza infecției cu salmonella sau E-coli. Proteina avidin conținută de albuș poate cauza probleme cu pielea și blana pisicii.
Carne crudă și pește crud – Deși sunt carnivore, pisicile nu au nevoie de carne bogată în grăsime. De asemenea, felinele nu au voie să mănânce oase pentru că există riscul să se înece destul de ușor. Carnea crudă poate conține bacterii periculoase, la fel ca în cazul oului crud.
Mâncarea pentru câini – Nu este indicat să înlocuim mâncarea felinelor cu ce a câinilor. Ingredientele sunt total diferite, iar mâncarea de câini îi poate face rău.
Ficat – Consumat in cantitati mai mari, poate duce la hipervitaminoza A (toxicitatea vitaminei A) ceea ce afecteaza oasele pisicii.
Aluat cu drojdie – Aluatul va creste in stomacul pisicii tale si ii va produce dureri ingrozitoare.
Medicamente de uz uman – Daca pisica ta nu se simte bine, trebuie sa o duci la medicul veterinar, nu sa improvizezi. Mai mult, pisicile sunt foarte curioase, asa ca trebuie sa iti ascunzi medicamentele.
Sursa foto: Pixabay.ro